Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Velikonoce a pravopis

Komentáře k článku: Velikonoce a pravopis

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Prosím, proč není k Velikonocím správně? Je to dáno historicky? Proč se Velikonoce skloňují podle dvou vzorů? Navíc vzor stroj je mužského rodu?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

ve 3. pádu mají Velikonoce skloňování podle vzoru stroj, správně je tedy jen tvar Velikonocům. Proč je zrovna tvar 3. pádu takový a ne jiný, je dáno právě historicky, vliv má i to, jaký tvar se uznal jako spisovný,.jaký lidé více používali apod. Přesné důvody Vám bohužel nemohu říci, moje znalosti etymologie (nauky o původu slov) nejsou tak rozsáhlé a žádné bližší informace jsem nikde nenašla.

Spisovný jazyk vychází i ze zvyklostí, proč se ujal více jeden tvar než druhý, možná už ani nedopátráme. Jazyk prošel ve své historii mnoha změnami, některé koncovky zanikly, jindy se určitý druh skloňování začal překrývat s jiným typem, až mezi nimi rozdíly úplně zanikly.

Pokud jde o kolísání slov v rodě, často k němu dochází právě mezi ženským a mužským rodem. Někdy se kolísání ustálí a slovo skloňujeme převážně podle jednoho vzoru, někdy ale z kolísání jeden odlišný tvar zůstane a slovo kolísá jen v některém pádu. Často kolísají slova cizího původu, než se v našem jazykovém systému usadí a začlení se do něj. Někdy kolísají i slova původem starší, je to dáno tím, že jazyk prošel opravdu velkým počtem změn (ve skloňování, rozdělení koncovek a rodů, v množství čísel apod.). Například dříve byl stejný tvar 4. pádu pro slova životná i neživotná, ke změně došlo až později kvůli lepší srozumitelnosti textu (pes honil pán lze totiž pochopit tak, že pes byl pronásledován i sám pronásledoval).

Kolísání je běžné právě u pomnožných podstatných jmen, v nich často dochází k potírání rozdílu mezi jednotlivými vzory a rody.

Přesné důvody ale bohužel říci nedokážu.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.