Skloňování přídavných jmen
Komentáře k článku: Skloňování přídavných jmen

PJ privlastnovaci
je fajn ,ze neco podobneho muzeme najit pro snadnejsi orientaci v nasem jazyce ,jen skoda,ze jste nepridala vzory PJ privlastnovacich s vysvetlenim pouziti

chytrost
ty jo musím uznat , že jste doopravdy nejchytřejší koho sem tady poznal
ale hold
před vámi

Dobrý den!
Chtěl bých vás pochválit za tuto webovu stránku. Bohužel se na internetu
takové stránky moc najít nedá. A vůbec vzhledem k tomu, že se tady
v Čechách mluví dost špatnou češtinou měly by je být více. Já jsem
napul cizinec a naučit se správně Češtinu je pro mě problematický. Mám
takový dotaz. Třeba k sklońování přidavných jmen. Pro mne je třeba
těžko určit zdá je slovo končicí obojetnou souhlaskou skloňuje podle
vzoru mladý nebo jarní. Třeba u příkladu výšé uvedený od pána
(škubánka). Třeba, že slovo bezlesý cizinec slyší poprvé v životě jak
by potom mohl mít pomucku typu bezlesý kopec, bezlesá krajna, kdýž pro něj
není jasně definovano pravidlo a pro něj je to slovo nové. Mně to prostě
příjde, že se člověk nejdříve uči jak to má být a potom vlastně to
pravidlo výplývá z toho. Prostě trošku nelogické.

Mádrová
Dobrý den, prosím, poraďte s tvarem přídavného jména: „neschválení úvěru nebo hypotéky vyřizované námi“ je tvar „vyřizované“ správný? vztahuje se přídavné jméno k podstatnému „úvěr“ nebo „hypotéka“, popř. k oběma? Děkuji.

je to dobra stranka psl jsem ukol a moc mitato stranka pomohla
Re: Mádrová
Dobrý den, čeština skloňuje, a tak se někdy stane, že nedokáže přiřadit jen jeden tvar k několika různým řídícím jménům. Vaše věta by mohla znít i obráceně: neschválení úvěru vyřizovaného námi nebo hypotéky… Obě varianty jsou gramaticky správně, to co je v nich „divného“, je stylistika, Dovedu si představit „možný“ konec vaší věty: např. neschválení úvěru nebo hypotéky vyřizované námi je podmíněn nedoložením potřebných podkladů… Takovou větu lze napsat více česky, není to ale v podobných případech běžné. Např. Nedoloží-te li potřebné dokumenty v předepsané lhůtě, úvěr nebo hypotéku vám neschválíme. Atp.

reagovat
děkuji za Vaše supr stránky,při psaní domácích ůkolů se synem mi hodně pomáhají,už jsem ze školy nějaký ten pátek a je toho moc co si nepamatuji,ještě jednou moc díky,jeto fajn

díky
Super stránky, tedy konkrétně tento přehled přídavných jmen. Jsem
učitelka na prvním stupni a podobná vysvětlení „polopatě“ vždy
uvítám. Hned zítra v čj se pokusím dětem př. jména a jejich
skloňování vysvětlit dle této stránky. Takže díky!

Moc Vám děkuji za Vaši ochotu. Babule /Špronglová/

přídanvá jména
děkuji za tyto stránky.
Jsem babička žákyně 5.třídy.
Právě se učí, co jsou to přídavná jména a moc ji to nejde,a tak se
snažím ji truchu pomoci,ale už jsem spoustu věcí zapoměla .Taka nám tyto
stránky moc pomáhají.

jateční
Dobrý den, mám dotaz na skloňování slova jateční/ý. Podle mého názoru lze použít jak skloňování dle vzoru jarní, například pro slovní spojení jateční pistole, ale i podle vzoru mladý. Konkrétně se jedná o slovní spojení v množném čísle – např. prohlídka jatečných zvířat, prohlídka jatečných prasat. V textových dokumentech při zapnutí kontroly gramatiky se tato slovní spojení stále podtrhávají jako chybná a vyžadují opravu na jatečních zvířat, jatečních prasat…Jaká je tedy správná varianta? Děkuji, Šmidová
Re: jateční
Dobrý den,
Slovník spisovné češtiny uvádí obě dvě možnosti: jateční i jatečný
bez rozdílu použití. Nejspíše bude chyba na straně kontroly gramatiky,
u některých slov bývá u těchto automatických kontrol problém.

Dobrý den, prosím, jak se správně oslovují novomanželé? Například příjmení Veselý, Hubený.
Dobrý den,
„U příjmení, která mají podobu přídavného jména (Veselý, Šťastný, Rychnovský), je základní podoba rodina Veselých, Šťastných, Rychnovských a podobně také manželé/sestry/bratři Veselých, Šťastných, Rychnovských; je-li taková podoba v rodové tradici, pokládají se za správné i podoby manželé Veselí, Šťastní, Rychnovští, rodina Veselá, sestry Veselé ap. vedle základního způsobu s -ých. Z poradenské praxe uvádíme případ, kdy byla tiskárna právem na rozpacích ze zákazníkova zadání novomanželé Dlouhý.“
Osobně by mě zajímalo, jak to v té tiskárně nakonec dopadlo…
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.