Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Čárky ve větě jednoduché 1

Komentáře k článku: Čárky ve větě jednoduché 1

Defaultní ikona uživatele
Lenka:

Dobrý den, pokaždé váhám nad psaní čárky v závěrečném pozdravu, našla jsem pouze tyto informace:

  • nevětné, např. S pozdravem, S přátelským pozdravem, Se srdečnými pozdravy, v e-mailu lze také S přáním pěkného dne – za těmito pozdravnými formulemi se nepíše žádné interpunkční znaménko
  • větné s pokračováním na dalším řádku, např. Zdraví | Miroslav Koštíř – ani za těmito pozdravnými formulemi se nepíše žádné interpunkční znaménko
  • větné, např. Děkujeme za spolupráci a přejeme mnoho úspěchů. Těšíme se na brzké setkání a srdečně zdravíme. Za těmito pozdravnými formulemi píšeme tečku (v méně formální komunikaci eventuálně vykřičník nebo tři tečky).

<br/> Jak ale napsat „poděkování“? <br/> Děkuji, Lenka <br/> <br/> Děkuji, <br/> Lenka <br/> <br/> Děkuji Lenka <br/> <br/> Které z těchto možností jsou dobře?

Děkuji za odpověď. <br/> Lenka


Jana Skřivánková:

Dobrý den,

poděkování ve forma děkuji bych viděla jako větu a oddělovala bych ho tedy klasicky tečkou. Poté zařadit podpis, který je samostatnou částí textu, tedy oddělit volným řádkem a přidat podpis. Děkuji lze považovat za plnohodnotnou větu, jen nás může mást svou délku (v tomto případě spíše „nedélkou“).


Defaultní ikona uživatele
timur:

v predchozich rocnicich nebo v predchozich rocnikach


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Prosim Vas, pise se ve vete: MEJTE SE JAK CHCETE carka?


Defaultní ikona uživatele
Dagmar:

Dobrý den,

dnes jsem narazila opět na problém ve psaní čárky, nebo ne, v úvodním oslovení za použítí pozdravu Dobrý den. Tedy ,,Dobrý den, pane Nováku," nebo ,,Dobrý den pane Nováku,".

Již dříve jsem si na několika zdrojích ověřila, že jsou správně obě varianty textu. Dnes jsem však našla na stránkách ústavu pro český jazyk a stejnou informaci mi sdělil i firemní jazykový korektor, že je správná pouze varianta s čárkou.

Měnili se tedy nějak pravidla nebo jak to nakonec je?

Děkuji moc za Váš čas a krásné stránky mojecestina.cz

Dagmar


Defaultní ikona uživatele
záškolák:

Dobrý den, chtěla bych se ujistit. Je tato věta: „Kamaráde, ty stará vojno, přeji Ti vše nejlepší!“ napsána správně? (pominuli familiární tón :-)) děkuji, z.


Defaultní ikona uživatele
kity:

Dobrý den, prosím, jak spravně napsat pozdrav a oslovení ve formálním dopise v případě např. : Mgr. Jana Novotná ? Mnohokrát děkuji za radu.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.