Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Tmavými brýlemi - určování kategorií

Defaultní ikona uživatele
Václav:

Dobrý den děláme s dcerou domácí úkol a nevíme si rady s určením mluvnické kategorie u slov tmavými brýlemi :-?


Jana Skřivánková:

Dobrý den, u podstatných jmen určujeme pád, číslo, rod a vzor, u mužského rodu pak ještě životnost.

Pro určení správného rodu a vzoru je potřeba dát si slovo do 1. pádu a pak na něj ukázat (například ta klika, ten zvon), vzor poté určujeme podle toho, na jaké písmeno slovo končí (například klika končí na písmeno -a, proto patří ke vzoru žena), někdy je potřeba utvořit 2. pád slova, abychom mohli rozlišit například mezi vzory pán a muž (bez pána X bez muže).

U jednotného a množného čísla rozhoduje, zda označujeme více osob, věcí či zvířat, nebo pouze jeden kus. Zkuste mrknout do našeho článku Číslo. Určování pádu máme vysvětleno také v samostatném článku Určování pádu podstatných jmen.

U přídavných jmen určujeme také rod, číslo a pád. Pokud přídavné jméno rozvíjí takto podstatné jméno, kategorie se shodují, protože se jedná o shodný přívlastek. Přídavná jména ještě dělíme na tvrdá (skloňujeme je podle vzoru mladý) a měkká (skloňujeme je podle vzoru jarní), ev. na přivlastňovací (matčin a otcův).


Jana Skřivánková:

Dotaz jsem přesunula do samostatného vlákna.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.