Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Shoda podmětu s přísudkem

Komentáře k článku: Shoda přísudku s podmětem

krasomilova:

Dobrý den,
Vaše stránka je dokonalá.Vracím se po mnoha letech do školy a mám hrůzu z čestiny protože jsem zjistila že vůbec nic nevím ale po přečtení Vaší stránky jsem si vše oživila a věřím,že si ve škole neudělám ostudu :-)


Defaultní ikona uživatele
věra malá:

podmět nyvyjadřeny

dobrý den chtěla by sem se zaptat jak poznaváme ve větě podmět vyjadřeny děkuji naschladanou :?:shock:


Defaultní ikona uživatele
Mojda:

Re: Re: nevyjádřený podmět

V pracovním emailu bylo uvedeno následující:
„Na oddělení jsme zjistily závažné nedostatky. S pozdravem Jarmila Svobodová, vrchní sestra“
Zajímalo by mě, zda 1. věta obsahuje chybu ve shodě podmětu s přísudkem, či se dá z uvedeného odvodit, že na oddělení pracují pouze ženy a ty zjistily nedostatky?


Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: nevyjádřený podmět

Dobrý den,
pokud na oddělení pracují pouze ženy a je to všeobecně známo, může tam klidně být tvrdé Y, i když se jedná v podstatě o nevyjádřený podmět (z kontextu víme, kdo na pracovišti pracuje). Celkově by ale byla lepší formulace typu Na oddělení byly zjištěny nedostatky, pokud se jedná o nějaký formální email (např. výroční zpráva, posudek apod.).


Jana Skřivánková:

Re: podmět nyvyjadřeny

Dobrý den,
jak už napovídá sám název, vyjádřený podmět je vyjádřen, a to nejčastěji podstatným jménem (maminka zalévá květiny), ale klidně i jinými slovními druhy, například: Z boudy se ozvalo zlostné vrr, oba se rozesmáli, Žít znamená mít radost ze života apod. U nevyjádřeného podmětu nemůžeme říct, kdo činnost v přísudku vykonává (Pracovali pilně; Zase přišli pozdě!), nebo je nositelem vlastnosti (Byla hezká a milá).
Někdy můžeme podmět nevyjádřený odvodit z předchozí věty, například: Petr šel poprvé do školy. Když přišel domů, nadšeně rodičům o škole vyprávěl.
Zvláštním druhem nevyjádřeného podmětu je tzv. všeobecný podmět, u něj přesného konatele děje nebo nositele vlastnosti nezjistíme, například Říkali to v televizi.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Skvělé stránky, škoda jen, že neexistovaly, když jsem chodila do školy já.


Defaultní ikona uživatele
Dana:

Dobrý den.
Potřebovala bych poradit, jaké y-i má být správně v této větě:

„Vzpomínám, když jsme jako malé děti běhali/y.“

Osobně se přikládním k měkkému i, protože podmět je „my všichni“, ale nejsem si jistá.
Děkuji.


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
přikláníte se ke správné odpovědi. Podstatné jméno děti je v této větě doplňkem a doplněk koncovku v přísudku rozhodně neurčuje. Přesto měkké I není stoprocentně jisté, pokud by z kontextu bylo jasné, že těmi dětmi byly samé ženy, musely bychom napsat tvrdé Y. Například pokud by třeba Vaše babička měla dvě sestry a vyprávěla o tom, jak se bavily se sestrami, když maminka nebyla doma, muselo by být použito tvrdé Y. Jedná se sice o specifický příklad, ale raději jsem na něj upozornila. Pokud stojí věta úplně samostatně (například v učebnici), je to rozhodně měkké I. Tento případ je v naprosté většině.


Defaultní ikona uživatele
Eva:

Mužský neživotný a střední rod v jedné větě

Dobrý den,
když jsou ve větě 2 rody, a sice mužský neživotný a střední, jaké „i/y“ je správné? Příklad: Naše názory a přesvědčení nás přeci měly chránit.
Děkuji za odpověď, Eva


Jana Skřivánková:

Re: Mužský neživotný a střední rod v jedné větě

Dobrý den,
v tomto případě má mužský neživotný rod přednost, proto bude v přísudku tvrdé Y, tedy měly chránit.


Defaultní ikona uživatele
ParazZziT:

vyborny text pomohl mi k lepsi znamce


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Dobrý den
ja vim jak tady pisete ze rod zensky je vzdy tcrde i ale u nas ve skole je ze kdyz zenske slovo konci na a tak piseme tvrde ale kdyz na i nebo jine tak meke


Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
přiznám se, že moc nerozumím Vašemu příspěvku. U ženského rud píšeme v přísudku vždy tvrdé Y, zakončení podmětu nehraje v tomto případě roli.


Defaultní ikona uživatele
Front:

Schoda

Co když jsou ve větě dva podměty jiného rodu? př:Na louce se pásu? zajíci i stránky.


Jana Skřivánková:

Re: Schoda

Pokud jsou ve větě dva podměty, záleží na tom, zda jsou ty podměty v jednotném či množném čísle. Záleží také na jejich rodu.

U vícenásobného podmětu v jednotném čísle platí základní pravidlo, že pokud je jeden podmět mužského rodu životného, má tento rod přednost a v přísudku píšeme měkké I (například na louce se pásli býk a kráva). Druhé základní pravidlo je, že pokud věta neobsahuje podmět mužského rodu životného, tak mají přednost rod ženský a mužský neživotný před středním. V takovém případě tedy v přísudku píšeme tvrdé Y (například v zápase proti sobě nastoupily Belgie a Švýcarsko).
Pokud jsou podměty stejného rodu, není co řešit, shoda je klasicky jako u jednoho podmětu.

Pravidel je však více, tato jsou základní. Pokud potřebujete poradit s konkrétním případem a ten jsem nezahrnula, klidně se ptejte.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.