Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Test: Zbyněk a pohádka (vyjmenovaná slova po P)

Vydáno dne 23.10.2013 od Jana Skřivánková

V dnešním testu je Vaším úkolem doplnit správná i/y a í/ý do textu pohádky, kterou Zbyňkovi vyprávěla maminka, když nemohl usnout.

Klikáním na šedé políčko doplňte do slov správné i/y. Po vyhodnocení testu si můžete přečíst vysvětlení všech správných odpovědí, stačí najet myší na zeleně/červeně označenou odpověď.

Zbyněk je nemocný, bolí ho bříško. A protože nemůže večer spát, maminka mu vypráví pohádku. Poslechněte si ji taky:

Na jedné staré p _ le kdysi žili tři čerti. Nejmladší z nich se jmenoval Pep _ k. A tenhle Pep _ k byl tuze p _ šný na svoje kop _ ta. Když je však někdo pochváli, p _ šně se ušklíbl, ani nepoděkoval a řekl: „Za to ty máš p _ sk jako ptakop _ sk.“ a odešel.

Jednoho dne si šel Pep _ k koup _ t do města nový p _ tel. Vesele si p _ skal svou oblíbenou čertovskou p _ sničku, když vtom klop _ tl o kámen a spadl na zem a nemohl vstát. Jak tam tak ležel, uviděl, jak se k němu z lesa plazí slep _ š a v tlamě má něco třp _ tivého. „Ach Pep _ ku, podívej, co se ti kvůli tvé p _ še stalo“, řekl, když upustil ten třp _ tivý předmět. „Teď budeš p _ kat za všechny své zlé skutky a dokud nezačneš zp _ tovat svědomí, budeš tady ležet sám uprostřed lesa. Až zalituješ svých ošklivých skutků, přenese tě tento prsten domů“, řekl a zmizel. Čert se však zasmál, protože nevěřil, že by se někdy choval ke svým kamarádům špatně.

Když ale nastala noc a v lese se setmělo, začal se bát a zp _ tovat své svědomí. Náhle všechno viděl tak, jak se skutečně odehrálo a začal svých skutků litovat. Zavřel oči a rozplakal se. Když je po chvíli znovu otevřel, zjistil, že už leží ve své posteli obklopen všemi svými kamarády. Hned se jim omluvil a od té doby, když mu někdo žertem řekl, že vypadá třeba jako netop _ r, se jen začep _ řil a nikomu už nikdy nenadával.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: