Vyjmenovaná slova po B
Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po B
Re:
Děkuju. Jsem ráda, že se Vám náš přehled líbí, určitě se časem objeví v tomto stylu všechna vyjmenovaná slova.
Tak to je tedy tak moc pěkné! Kdybychom my měli v době našeho učení něco podobného. Obrázky jsou kouzelné. Myslím, že to je pak krásné učení pro děti, které opravdu nemusí jen odříkávat tato slova jako básničku, ale umí si je i představit. Znám to i z doby, kdy jsem vtloukala vyjmenovaná slova svým třem dětem do hlavy. Tohle si budu schovávat pro vnoučata.Je to prostě paráda!
Re:
S těmi obrázky máte naprostou pravdu, jsou opravdu nádherné. Tímto za ně veřejně děkuji panu Turoňovi který nám je nakreslil a v současné době pracuje na dalších obrázcích.
Já sama si pamatuju také tu dobu, kdy jsem se snažila namemorovat všechna
vyjmenovaná slova a až postupem času jsem pomalu zjišťovala, co některá
slova znamenají. A protože ta doba není zas tak dávno a mám ji ještě
v živé paměti, vznikl tento článek ![]()
Všem známým jsem dosud doporučovala Help for English, teď budu totéž dělat s „češtinou“. Začnu u svých vnoučat.
Re: Re:
Ano přesně tak to fungoval i u nás. Bylo to otrocké memorování slov a
u mnohých z nich jsme nevěděli ani význam, ale hlavně že je umíme
vyjmenovat ![]()
osobně říkám
tíky této stránce sem jse strašně zlepšila! velmi děkuji těm co tuto stránku vytvořili je fakt super. mé spolužečkám to také pomohlo například Kristýně byla blbá jak pulštok a najednou měla v 7 třídě samé jedničky! a také vám děkují i další spolužačky
diky moc za tyto stranky, velice nám pomahaji při trenovani vyjmenovanych
slov
a hlavně
slov přibuznych :o
hm.....
moc se mi tyto stranky libi pomahajii mi v domacich ukolech!
nabýt/nabít
Zdravím, prosím o zdůvovnění pravopisu : jsme nabyti vědomostmi, zkušenostmi x jsme nabiti dojmy, zážitky. Připadne mi, že oboje nabudu. Nebo jsem si ty zážitky do hlavy namlátila?
Re: nabýt/nabít
Dobrý den,
pokud jsme něčím nabiti (ať už dojmy, zážitky nebo třeba vědomostmi),
píšeme po b vždy měkké I. Tyto zážitky, zkušenosti apod. sice nabydeme
(získáme), ale těch zážitků/zkušeností se v nás během života
nahromadilo obrovské množství a jsem jimi přeplněni až k prasknutí.
Takže by se dalo vlastně říci, že jsme si je tam natloukli, aby se tam
ještě vešly. Jedná se tedy o příbuzné slovo ke slovesu bít a ne
k vyjmenovanému být.
Ještě bych upozornila na jedno problematické slovo, které s tím souvisí. Pokud chceme napsat například, že naše nově nabyté znalosti jsou velmi užitečné, musíme napsat tvrdé Y, protože se jedná o příbuzné slovo ke slovesu nabýt s tvrdým Y, které je už příbuzné k vyjmenovanému být.
Krátce řečeno: Znalost nabydeme s tvrdým Y, ale vědomostmi jsme nabiti s měkkým I. Ať už jsme nabití čímkoliv, je to vždy s měkkým I.
poděkování
Jsem velmi ráda za toto vysvětlení, protože doposud se nenašel nikdo, kdo by mi to zdůvodnil. Určitě se na Vás neobracím naposledy a jsem ráda, že jsem Vaše stránky náhodou našla. Přeji hezký večer.
bytelný
prosím můžete mi odůvodnit y ve slově bytelný (nábytek)
Re: bytelný
Slovo bytelný je příbuzné k vyjmenovanému slovu být. Pro lepší zapamatování si můžete pomoci tím, že pokud něco označíme jako bytelné, tak je to pevné, důkladné, odolné, tudíž ta věc tu bude ještě dlouho.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.
je čeština