Vyjmenovaná slova po B
Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po B
Re:
Děkuju. Jsem ráda, že se Vám náš přehled líbí, určitě se časem objeví v tomto stylu všechna vyjmenovaná slova.
Tak to je tedy tak moc pěkné! Kdybychom my měli v době našeho učení něco podobného. Obrázky jsou kouzelné. Myslím, že to je pak krásné učení pro děti, které opravdu nemusí jen odříkávat tato slova jako básničku, ale umí si je i představit. Znám to i z doby, kdy jsem vtloukala vyjmenovaná slova svým třem dětem do hlavy. Tohle si budu schovávat pro vnoučata.Je to prostě paráda!
Re:
S těmi obrázky máte naprostou pravdu, jsou opravdu nádherné. Tímto za ně veřejně děkuji panu Turoňovi který nám je nakreslil a v současné době pracuje na dalších obrázcích.
Já sama si pamatuju také tu dobu, kdy jsem se snažila namemorovat všechna
vyjmenovaná slova a až postupem času jsem pomalu zjišťovala, co některá
slova znamenají. A protože ta doba není zas tak dávno a mám ji ještě
v živé paměti, vznikl tento článek
Všem známým jsem dosud doporučovala Help for English, teď budu totéž dělat s „češtinou“. Začnu u svých vnoučat.
Re: Re:
Ano přesně tak to fungoval i u nás. Bylo to otrocké memorování slov a
u mnohých z nich jsme nevěděli ani význam, ale hlavně že je umíme
vyjmenovat

osobně říkám
tíky této stránce sem jse strašně zlepšila! velmi děkuji těm co tuto stránku vytvořili je fakt super. mé spolužečkám to také pomohlo například Kristýně byla blbá jak pulštok a najednou měla v 7 třídě samé jedničky! a také vám děkují i další spolužačky

diky moc za tyto stranky, velice nám pomahaji při trenovani vyjmenovanych
slov a hlavně
slov přibuznych :o

hm.....
moc se mi tyto stranky libi pomahajii mi v domacich ukolech!
nabýt/nabít
Zdravím, prosím o zdůvovnění pravopisu : jsme nabyti vědomostmi, zkušenostmi x jsme nabiti dojmy, zážitky. Připadne mi, že oboje nabudu. Nebo jsem si ty zážitky do hlavy namlátila?
Re: nabýt/nabít
Dobrý den,
pokud jsme něčím nabiti (ať už dojmy, zážitky nebo třeba vědomostmi),
píšeme po b vždy měkké I. Tyto zážitky, zkušenosti apod. sice nabydeme
(získáme), ale těch zážitků/zkušeností se v nás během života
nahromadilo obrovské množství a jsem jimi přeplněni až k prasknutí.
Takže by se dalo vlastně říci, že jsme si je tam natloukli, aby se tam
ještě vešly. Jedná se tedy o příbuzné slovo ke slovesu bít a ne
k vyjmenovanému být.
Ještě bych upozornila na jedno problematické slovo, které s tím souvisí. Pokud chceme napsat například, že naše nově nabyté znalosti jsou velmi užitečné, musíme napsat tvrdé Y, protože se jedná o příbuzné slovo ke slovesu nabýt s tvrdým Y, které je už příbuzné k vyjmenovanému být.
Krátce řečeno: Znalost nabydeme s tvrdým Y, ale vědomostmi jsme nabiti s měkkým I. Ať už jsme nabití čímkoliv, je to vždy s měkkým I.
poděkování
Jsem velmi ráda za toto vysvětlení, protože doposud se nenašel nikdo, kdo by mi to zdůvodnil. Určitě se na Vás neobracím naposledy a jsem ráda, že jsem Vaše stránky náhodou našla. Přeji hezký večer.

bytelný
prosím můžete mi odůvodnit y ve slově bytelný (nábytek)
Re: bytelný
Slovo bytelný je příbuzné k vyjmenovanému slovu být. Pro lepší zapamatování si můžete pomoci tím, že pokud něco označíme jako bytelné, tak je to pevné, důkladné, odolné, tudíž ta věc tu bude ještě dlouho.
Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.