Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Přídavná jména - úvod

Komentáře k článku: Přídavná jména - úvod

Defaultní ikona uživatele
ell:

děkuji, zítra píšeme DSM->jako opakování, a tohle mi pomohlo:)

Lída:

střední rod přídavných jmen

Dobrý den,

řešíme velké dilema: velká města + velké města. Já tvrdím, že a/ je správně, opozice tvrdí, že je přípustná i druhá varianta. Prosím, rozsuďte. Děkuji

Jana Skřivánková:

Re: střední rod přídavných jmen

Město je středního rodu a pro přídavná jména středního rodu je v 1. pádu množného čísla správný tvar, který je zakončen na -á. Správně jsou tedy velká města. Tvar velké může být používán u mužského neživotného a ženského rodu, ale ne u středního.

Monka:

no jo no

tohle se právě učíme ve škole :-D docela to chápu a taky že úůjdu na gympl musím se o hodně víc učit abych se tam dostala :oops: 8-) :-D :-)

Tyna:

Prosím vs chtěla jsem se zeptat když určujee u přídavných jmen pád číslo rod vzor a druh co je ten druh ??..:) děkuju

Jana Skřivánková:

Re:

Přídavná jména dělíme na tvrdá (podle vzoru mladý), měkká (podle vzoru jarní) a přivlastňovací (vzory otcův, matčin).

ana:

prosim vas pomužete mi s ukolem??
potřebuji vědět jak s eurčuje druh u př.jmen diky ana

Jana Skřivánková:

Re:

Jak už jsem psala v komentáři nad tím Vaším, přídavná jména dělíme na tvrdá (vzor mladý), měkká (vzor jarní) a přivlastňovací (vzor otcův a matčin). Jak od sebe odlišit měkká a tvrdá přídavná jména si můžete přečíst v našem článku o skloňování přídavných jmen. Přivlastňovací přídavná jména jsou často dovozena od vlastních jmen, vyjadřují, že někomu něco patří.

Filip:

prosím mohu se zeptat jak určovat pád u přídavných jmen nikde jsem totiž nenašel k tomuto tématu článek

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
pád u přídavných jmen určujeme de facto stejným způsobem jako u podstatných jmen. Podstatné jméno, které je přídavným jménem rozvíjeno, určuje i pád toho přídavného jména, můžeme tedy pád určit i podle řídícího členu (například s hnědým psem – podstatné i přídavné jméno je v 7. pádu).

Tereza:

mlád

Chtěla bych se zeptat jak se skloňují přídavná jména jako mlád, zdráv?? stejně jako mladý a zdrav7

Jana Skřivánková:

Re: mlád

Dobrý den,
mlád a zdráv jsou tzv. tvary jmenné, které skloňujeme podle vzorů pro podstatná jména odpovídajícího rodu (případně životnosti), skloňujeme je tedy podle vzoru pán u mužského životného, vzoru hrad u mužského neživotného, vzoru žena u ženského rodu a město u středního rodu. U těchto přídavných jmen se ale nejčastěji setkáme s tvary 1. pádu, občas i 4. pádu, v jiných pádech dnes už ne.

Barča Mikulová:

Dobrý den prosím o radu , co se určuje u přídavných jmen ? :-)

Jana Skřivánková:

Dobrý den, u přídavných jmen určujeme rod, číslo a pád. Tyto kategorie určujeme podle podstatného jména, ke kterému přidavne jméno patří.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.