Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Číslovky - základní rozdělení

Komentáře k článku: Druhy číslovek

Defaultní ikona uživatele
Natálie :

Pomoc!!!

Dobrý den,
paní učitelka nám řekla ze cislovka neurčitá je i např:100 ve větě : Mám sto chutí mu vsechno prozradit.nebo 1000 ve větě : Tisíce housenek ničili naši zeleninu.. prosím poraťe jak to …

Jana Skřivánková:

Re: Pomoc!!!

Dobrý den,
v některých případech mohou číslovky jako tisíce, sta, stovky apod. vyjadřovat opravdu neurčitý počet. Například ve spojení tisíce housenek nevíme, kolik přesně jich bylo, nevíme, jestli dva tisíce, deset tisíc nebo padesát tisíc. A to je v podstatě definice neurčité číslovky. Podobně je tomu třeba u spojení tisíceré díky nebo stovky lidí – opět nevíme, kolik přesně těch díků/lidí bylo, víme jen, že se řádově jednalo o tisíce či stovky, ale přesný počet neznáme. Musíme tedy rozlišit mezi tisíc housenek a tisíce housenek (tisíc housenek – víme, kolik jich je, 1000, tisíce housenek – nevíme, kolik jich přesně je).
U spojení sto chutí je to myslím dáno tím, že číslovka sto tady v podstatě zastupuje význam mnoho, hodně a neoznačuje určitý počet chutí, které máme, spíše vyjadřuje, že opravdu máme chuť to na někoho prozradit. Proto může být opět chápáno jako neurčitý počet.

Mohla bych se ze zvědavosti zeptat, v jakém ročníku jste? Ještě jsem se totiž nesetkala s tím, že by se toto ve škole učilo. Děkuji za odpověď.

Natálie :

Jsem na Gymplu v Primě (6třídě)
Jinak děkuji za odpověď

Petra:

kolik

Dobrý den, pátráme v učebnicích, jak je to se slovem kolik? Jedna nalezená informace říká, že jde o číslovku základní, neurčitou. Někde ji nezmiňují ve výčtu vůbec. Nalezli jsme správně. Mnohokrát děkuji za odpověď

Jana Skřivánková:

Re: kolik

Dobrý den,
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost uvádí u slova kolik dva slovní druhy
1. číslovka základní neurčitá (Kolik máte dětí)
2. vztažné zájmeno (Neměl tolik peněz, kolik potřeboval), často se pojí právě s výrazem tolik

V případě číslovky jde tedy o číslovku základní (neurčitou), druhý význam jsem dala hlavně pro doplnění. S výčty jednotlivých zástupců je to někdy těžké, učebnice mají omezený rozsah, proto uvádějí příklady výběrově a ne na všechny problematické příklady se bohužel dostane.

Petra:

Re: Re: kolik

Mockrát děkuji za rychlou odpověď. Bohužel mi není jasné, jak je to v naší konkrétní větě: Všimli jste si, kolik dětí z naší školy se tu shromažďuje? Díky

Neregistravaný uživatel:

Re: Re: Re: kolik

Tady to nejspíš vyjadřuje množství – takže číslovka?

Jana Skřivánková:

Re: Re: Re: kolik

Asi bych se přikláněla také k číslovce, ptáme se, zda si dotyčný všiml, jaký počet dětí ze školy se na místě shromažďuje.

Viktorie:

mluvnické kategorie

Dobrý den, jaké mluvnické kategorie se určují u číslovek? Děkuji.

Jana Skřivánková:

Re: mluvnické kategorie

Dobrý den,
u číslovek je to s kategoriemi trochu složitější, protože číslovky jsou, pokud jde o formu, poměrně rozmanité. Nelze tedy říci, jaké kategorie obecně u číslovek určujeme, protože např. některé číslovky jako jednou, dvakrát se chovají jako slova neohebná, proto u nich nelze určit žádnou kategorii. U většiny řadových, druhových a násobných číslovek můžeme určit pád, číslo i rod (např. čtvrtý).

Aqua:

Velmi hezké stránky! Děkuji a Vám doporučuji! :-D :-)

K:

Druhů číslovek je ve skutečnosti o něco více. Jako základ to asi stačí.
Možná by zde ale mělo být napsáno, že číslovka sama o sobě vyjadřuje pád. A proto není možné psát něco jako: 18ti, 18-ti…

Častá chyba, která je skoro v každém obchodě. A přitom tak jednoduché pravidlo…

Jana Skřivánková:

Re:

Dobrý den,
děkuji za námět, je pravda, že s touto chybou se člověk téměř neustále někde setkává (naposledy jsem ji viděla na několika účtenkách z obchodu). Nápad určitě zařazuji do seznamu na samostatné články, snad na něj brzy bude čas.

Tera:

Dobrý den, je možné slovo všechno klasifikovat jako číslo mu neurčitou? Nebo jde striktně o zájmeno?

Jana Skřivánková:

Dobrý den,

slovo všechno je pouze zájmenem, vymezuje osoby, zvířata nebo věci jako celek.

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.