Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vas clanek vest vs. vezt

Defaultní ikona uživatele
Sprachentante:

Dobry den, „omylem“ jsem se dostala na vase stranky. Jsem Rakusanka, ktera sice mluvi plynule cesky, ale s pravopisem to neni az tak slavne… proto prominte tu pasanou hruzu… Ve vyze uvedenem clanku pisete: „Sloveso vézt se Z znamená, že něco nebo někoho přemisťujeme nějaký dopravním prostředkem, nejčastěji autem, ale …“

Proc, tam je „nejaky“? Ja si vzdy myslela, ze by tam melo byt „nejakYM“.

Dekuji predem za vysvetleni.

Milan1236000:

Dobrý den,

máte pravdu, vypadlo tam na konci písmeno m.

Stručně řečeno, je to z důvodu skloňování (7. pád). Vím, že Vám to asi moc neříká, když máte v němčině jen 4 pády. :-D Podrobnější vysvětlení zde.

Neregistravaný uživatel:

Dekuji, Milan, ono mi to pochopitelne neco rika, myslim ten 7. pad, protoze jsem na gymplu mela latinu, coz je take duvod, proc s tou cestinou nemam vetsi problemy. Muj pravopis je tak hruzostrasny s toho duvodu, ze jsem se ucila tzv. u kuchynskeho stolu :-) Ja jen nevedela, jak mam sluzne rici, ze i pres moji vice nez nedokonalou cestinu, vim ze v uvedene vete je chyba.

Sprachentante rika::

Ted vidim, ze tam jsem jako „neregistrovany uzivatel“. Kde a jak se mohu registrovat? Nenasla jsem v menu zadne moznosti registrace :-(

Milan1236000:

Vůbec nemáte zač. :-)

Na to, že jste se učila, jak říkáte: „u kuchyňského stolu“, ji ovládáte krásně. A to, že uděláte sem tam v textu chybičku, není vůbec důležité. Hlavní je se domluvit. V češtině je dobré, že i přes „špatnou“ češtinu se dá pochopit, o co tazateli jde. Tohle je krásný příklad. :-)

Já se německy učím už 6 let, a tam to tak jednoznačné není. Také občas narazím na takové „oříšky“, nad kterými se pozastavím a chci je od někoho vysvětlit. Možná bych mohl využít situace, že tu je někdo mluvící německy. :-D

Registraci jsem tady také hledal, ale bez úspěchu. Nicméně tady je odkaz:-)

Sprachentante:

Dekuji, Milane! Odkaz fungoval a uz jsem registrovana. Rada poradim s nemcinou, ale pozor, jsem zla ucitelka :-x , pozaduji pochopeni a akceptovani, ze mame vice nez jen jednu nemcinu. Vzdy (je-li to aplikovatelne) presentuji jak nemeckou tak i rakouskou variantu, a ocekavam, ze si to tazaci i pamatuje… Totazi smerujte bud na soferle.privat (ät) gmail (tecka) com nebo znaste se mi najit na Fratzenbuch.

Milan1236000:

Ok, beru na vědomí. :-)

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.