Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Vyjmenovaná slova po B

Komentáře k článku: Vyjmenovaná slova po B

nemcina:

Moc pěkný článek :)


Jana Skřivánková:

Re:

Děkuju. Jsem ráda, že se Vám náš přehled líbí, určitě se časem objeví v tomto stylu všechna vyjmenovaná slova.


georgia:

Tak to je tedy tak moc pěkné! Kdybychom my měli v době našeho učení něco podobného. Obrázky jsou kouzelné. Myslím, že to je pak krásné učení pro děti, které opravdu nemusí jen odříkávat tato slova jako básničku, ale umí si je i představit. Znám to i z doby, kdy jsem vtloukala vyjmenovaná slova svým třem dětem do hlavy. Tohle si budu schovávat pro vnoučata.Je to prostě paráda!


Jana Skřivánková:

Re:

S těmi obrázky máte naprostou pravdu, jsou opravdu nádherné. Tímto za ně veřejně děkuji panu Turoňovi který nám je nakreslil a v současné době pracuje na dalších obrázcích.

Já sama si pamatuju také tu dobu, kdy jsem se snažila namemorovat všechna vyjmenovaná slova a až postupem času jsem pomalu zjišťovala, co některá slova znamenají. A protože ta doba není zas tak dávno a mám ji ještě v živé paměti, vznikl tento článek :)


eowyn46:

Všem známým jsem dosud doporučovala Help for English, teď budu totéž dělat s „češtinou“. Začnu u svých vnoučat.


Jana Skřivánková:

Re:

Děkuju, že o nás dáte vědět dál, je to pro nás obrovská pomoc.


Thelvyn:

Re: Re:

Ano přesně tak to fungoval i u nás. Bylo to otrocké memorování slov a u mnohých z nich jsme nevěděli ani význam, ale hlavně že je umíme vyjmenovat :-D


Defaultní ikona uživatele
myška:

osobně říkám

tíky této stránce sem jse strašně zlepšila! velmi děkuji těm co tuto stránku vytvořili je fakt super. mé spolužečkám to také pomohlo například Kristýně byla blbá jak pulštok a najednou měla v 7 třídě samé jedničky! a také vám děkují i další spolužačky


Defaultní ikona uživatele
maja:

diky moc za tyto stranky, velice nám pomahaji při trenovani vyjmenovanych slov :-)a hlavně slov přibuznych :o


Defaultní ikona uživatele
lenushka:

hm.....

moc se mi tyto stranky libi pomahajii mi v domacich ukolech!


jazyk:

nabýt/nabít

Zdravím, prosím o zdůvovnění pravopisu : jsme nabyti vědomostmi, zkušenostmi x jsme nabiti dojmy, zážitky. Připadne mi, že oboje nabudu. Nebo jsem si ty zážitky do hlavy namlátila?


Jana Skřivánková:

Re: nabýt/nabít

Dobrý den,
pokud jsme něčím nabiti (ať už dojmy, zážitky nebo třeba vědomostmi), píšeme po b vždy měkké I. Tyto zážitky, zkušenosti apod. sice nabydeme (získáme), ale těch zážitků/zkušeností se v nás během života nahromadilo obrovské množství a jsem jimi přeplněni až k prasknutí. Takže by se dalo vlastně říci, že jsme si je tam natloukli, aby se tam ještě vešly. Jedná se tedy o příbuzné slovo ke slovesu bít a ne k vyjmenované­mu být.

Ještě bych upozornila na jedno problematické slovo, které s tím souvisí. Pokud chceme napsat například, že naše nově nabyté znalosti jsou velmi užitečné, musíme napsat tvrdé Y, protože se jedná o příbuzné slovo ke slovesu nabýt s tvrdým Y, které je už příbuzné k vyjmenované­mu být.

Krátce řečeno: Znalost nabydeme s tvrdým Y, ale vědomostmi jsme nabiti s měkkým I. Ať už jsme nabití čímkoliv, je to vždy s měkkým I.


jazyk:

poděkování

Jsem velmi ráda za toto vysvětlení, protože doposud se nenašel nikdo, kdo by mi to zdůvodnil. Určitě se na Vás neobracím naposledy a jsem ráda, že jsem Vaše stránky náhodou našla. Přeji hezký večer.


Defaultní ikona uživatele
ppsa:

bytelný

prosím můžete mi odůvodnit y ve slově bytelný (nábytek)


Jana Skřivánková:

Re: bytelný

Slovo bytelný je příbuzné k vyjmenovanému slovu být. Pro lepší zapamatování si můžete pomoci tím, že pokud něco označíme jako bytelné, tak je to pevné, důkladné, odolné, tudíž ta věc tu bude ještě dlouho.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.