Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Aktivity s knihami pro děti, které ještě samy nečtou

Vydáno dne 08.05.2019 od Jana Skřivánková

To že Vaše dítě ještě neumí číst samo, neznamená, že knihu ihned po přečtení musíte uklidit zpátky do knihovny. I s nečtenáři si můžete o knížkách povídat a rozvíjet tak u nich mnoho užitečných dovedností a návyků. Kromě porozumění textu můžete pilovat také kritické myšlení, sociální vcítění i vyjadřovací schopnosti. A to rozhodně není všechno! V tomto článku Vám nabízíme několik základních aktivit, kterými si můžete četbu knihy s malými dětmi trochu zpestřit.

Proč do toho jít

Čtení samo o sobě rozvíjí dětem slovní zásobu a fantazii. Zároveň jim poskytuje nevyčerpatelný zdroj pro vlastní hraní. Asi každý z nás si někdy hrál na svého oblíbeného knižního hrdinu. Proč se tedy do příběhu neponořit ještě hlouběji a nepokusit se v něm najít inspiraci na další činnosti?

Nehledě na to, aktivity tohoto typu napomáhají rozvoji kritického myšlení, lepšímu porozumění textu, podněcují fantazii a zájem o vlastní tvorbu. Zároveň se díky nim můžete s dětmi bavit o nevšedních tématech a dozvědět se více o jejich vnímání světa.

A v neposlední řadě můžete sami sobě zpříjemnit čtení knihy, kterou běžně vyndáváte z knihovny i několikrát denně.

Pro koho jsou aktivity vhodné

Jak už jsme zmínili na začátku, pro žádnou z těchto činností není potřeba, aby umělo dítě číst. Bohatě stačí, když mu příběh přečte někdo dospělý. Pokud jde o věk, vždy záleží na konkrétním dítěti. Osobně bych se nebála aktivity zkoušet od věku 2 let, ale záleží hodně i na tom, jakou slovní zásobu má konkrétní dítě. Důležité je uvědomit si, že aktivity by měly děti především bavit.

Aktivity s knihou

Níže vypsané nápady slouží pouze jako inspirace, nebojte se vymýšlet vlastní otázky, které se budou vztahovat k textu, který s dětmi právě čtete.

Před čtením nové knihy

  • zkuste podle obálky odhadnout, o čem asi kniha bude (co je vidět na obrázku, co to může znamenat)
  • podle názvu můžete tipovatt, jaký bude děj knihy (bude kniha veselá/smutná/na­pínavá)
  • zkuste prolistovat celou knihu a určit, kdo všechno bude v příběhu vystupovat (jaké postavy se na ilustracích často objevují, v jakém vztahu by mohly být, kde se pohybují…)
  • podle obálky zkuste vymyslet vlastní název knihy (a až příběh dočtete, můžete porovnat, který název se k ní opravdu lépe hodil)

Během čtení

Pokud narazíte na zajímavou situaci, zkuste přerušit čtení a zeptat se dítěte,, jak se podle něj bude děj dále vyvíjet nebo zda se někdy ocitlo v podobné situaci ono samo. Společně komentovat můžete i to, jak a proč se asi hrdina v této situaci cítí, co by mu mohlo při řešení situace pomoct apod.

Po přečtení

Po přečtení příběhu mohou děti například:

  • vybrat a popsat nejzajímavější okamžik
  • vybrat situaci, která je pobavila, byla podle nich nejvíce napínavá apod.
  • vymyslet (a případně napsat) další pokračování příběhu (co ještě mohly postavit prožít, kam mohly cestovat, jaká nová postava by se mohla v ději objevit)
  • povídat si o tom, zda by chtělo knihu navštívit a prožít v ní jeden den
  • vybrat postavu, se kterou by se chtělo kamarádit
  • vymyslet, jaký dárek k narozeninám by udělal některé z postav radost
  • vymyslet, jaké jídlo by mohlo některé postavě udělat opravdu radost
  • nakreslit vlastní obálku knihy
  • postavit z Lega či jiné stavebnice místo, ve kterém se děj knihy odehrává (dům hlavní postavy, perníkovou chaloupku, les, kterým šla Karkulka za babičkou apod.)
  • přehrát oblíbenou scénu pomocí hraček, které máte doma
  • najít něco, co má společného s některým z hrdinů (stačí i maličkost – věk, záliba, oblíbené jídlo, stejná barva očí atd.)

Další inspiraci můžete načerpat také v článku (PŘED)Čtenářská dílna: Kostík hledá přátele.


Čeština s maňásky

Zábavná aplikace na výuku vyjmenovaných slov, určování pádu, psaní ú/ů a i/y po měkkých a tvrdých souhláskách. Obsahuje celkem 8 756 testových otázek s vysvětlením správné odpovědi, 8 výukových her a vysvětlení potřebné teorie.

Vyzkoušet zdarma Češtinu s maňásky

Verze pro tisk

Články ze stejné rubriky: