Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

S novími muži x s novými muži

Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Na internetu jsem hledal a našel z Y , Já si myslím, že tam má být měkké i . Beru to podle S , tedy 7 pád č.mm živ.


Jana Skřivánková:

Přídavné jméno nový je zde opravdu v 7. pádu, pro tento pád je správný tvar novými. Přídavné jméno nový skloňujeme totiž podle vzoru mladý (tedy s novými jako s mladými). Pro rychlou kontrolu kolikrát stačí jen slovo nahradit jeho vzorem, toto nahrazení násm se správným pravopisem poradí :)


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

V jakých případech se tedy píše měkké i, když se jedná o životní mužský mm. Doposud jsem myslel, že u živ.mm muž. je měkké i . Ne vždy mi vychází u mladý tak jak má.


Jana Skřivánková:

Koncovku měkké I píšeme pouze v 1. a 5. pádu množného čísla, v ostatních jsou koncovky, které obsahují tvrdé Ý. Například v 2. padu je správně tvar (bez) mladých, tedy koncovka -ých.

Měkké Í obsahují všechny tvary přídavných jmen skloňovaných podle vzoru jarní, tento vzor totiž patří mezi tzv. měkké vzory. Pro vzor mladý to ale neplatí.

Celé skloňování přídavných jmen máme v samostaném článku Skloňování přídavných jmen (článek se Vám otevře po kliknutí na zelený odkaz).


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Jak správně určit pád u věty ?


Jana Skřivánková:

Pozor, pád neurčujeme u vět, ale u jednotlivých slov. Pády můžeme určit u podstatných jmen, přídavných jmen, zájmen a číslovek. Přesný návod najdete v naše článku Určování pádu podstatných jmen. Tento postup lze použít i na jiné slovní druhy.

u přídavných jmen a některých zájmen a číslovek se můžeme řídit pádem jména, které rozvíjí. Například ve spojení s pěti psy, si určíme nejdříve pád podstatného jména (s kým, čím – 7. pád). Slovo pět je tedy také v 7. pádu, protože panuje mezi ním a podstatným jménem shoda v gramatických kategoriích, tedy i v pádu.

V naší poradně jsme také řešili také určování pádu u zájmen, zkuste kouknout do příslušného vlákna http://www.mojecestina.cz/…slo-u-zajmen.

V případě jakýchkoliv nejasností se určitě ptejte, ráda Vám odpovím.


Defaultní ikona uživatele
Neregistravaný uživatel:

Když chci určit, s novými muži , tak stačí určit pád muži a podle toho vzít jaké tam bude i/y .


Jana Skřivánková:

Přesně tak, slovo novými je shodný přívlastek, který rozvíjí slovo muž. Proto se s ním shoduje v pádu, čísle, rodu a eventuálně životnosti.

 

Příspěvky v diskusi jsou majetkem jejich autorů. Provozovatel webových stránek MojeČeština.cz za ně nenese zodpovědnost. Odesláním příspěvku souhlasíte s Pravidly diskuze.