Moje čeština

Čeština nemusí být nuda

Gramatické jevy v citátech

Podle mnoha lidí se dá v citátech najít nespočet moudrých rad do života. Nám dnes ale citáty poslouží k úplně jinému účelu – zopakujeme si na nich českou mluvnici.


Jak se neutopit ve slovesu být

Při psaní (nejen) slohových prací se řada z nás potýká s problémem stále se opakujícího slovesa být. V tomto článku se proto dozvíte, čím vším toto všudypřítomné sloveso můžete nahradit.


Ledoborce X ledoborci

Test, ve kterém si můžete procvičit svou znalost shody podmětu s přísudkem u slov, která mění svou životnost.


Mluvnický test #2

V následujícím testu se podíváme na znalost větné skladby, kterou tradičně žáci základních škol umějí lépe než studenti škol středních. Těžko tedy soudit, pro koho bude test těžký a pro koho méně. Uvidíme.


Vítejte na webu Moje čeština

Web Moječeština se věnuje výuce českého jazyka. Nejedná se sice o žádný světový jazyk, ale ať už se nám to líbí nebo ne, obklopuje nás ve škole, při nákupu, psaní e-mailu, dokonce na nás číhá i doma A to už je přeci dost pádný důvod pro to, abychom se o češtinu začali trošku víc zajímat.


Test: Vyjmenovaná slova 1

V tomto testu si můžete vyzkoušet svou znalost vyjmenovaných slov.


Gramatické jevy v příslovích

S příslovími se setkáváme v životě poměrně často. Víme ale, jak je správně napsat? V tomto testu si to můžete vyzkoušet a objevit třeba i nějaká nová přísloví, která ještě neznáte.


Velká písmena - Váš nebo váš?

V tomto článku si odpovíme na otázku, kdy psát v oslovení velké písmeno a kdy malé.